top of page
  • kalfbalkumahugcuss

Ontdek de donkere kamer van damokles: het meesterwerk van Hermans als luisterboek



De donkere kamer van Damokles vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, sigarenhandelaar te Voorschoten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij de verzetsman Dorbeck, die sprekend op hem lijkt en die hem opdrachten geeft die hij gewillig uitvoert. Naar aanleiding van zijn daden wordt Osewoudt gevangen genomen, komt weer vrij, pleegt een moord, en nog een moord.


Op 15 september 2010 vond in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) de presentatie plaats van deel 3 van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans (wfhermansvolledigewerken.nl), bezorgd door het Huygensinstituut-KNAW (huygensinstituut.knaw.nl) en uitgegeven door De Bezige Bij (debezigebij.nl). Dit deel bevat de romans De donkere kamer van Damokles (1958) en Nooit meer slapen (1966). Ook werd het luisterboek Nooit meer slapen gepresenteerd, gesproken door de zoon van de schrijver, Ruprecht Hermans. Sprekers waren Hans van Velzen (OBA), Suzanne Holtzer (De Bezige Bij), Abdelkader Benali (over De donkere kamer van Damokles), Margriet de Moor (over Nooit meer slapen), Ruprecht Hermans, Jan Gielkens (Huygens Instituut) en Frans Janssen (Willem Frederik Hermans instituut). Van Iris Koppe werd de korte documentaire 'Stukken van overtuiging' over het werk van de editeurs vertoond, te zien o.a. op huygensinstituut.knaw.nl.




de donkere kamer van damokles luisterboek



Angst, dreiging en verraad, ongrijpbaarheid van de werkelijkheid en onkenbaarheid van de ander: in deze roman komen Hermans' centrale thema's op geraffineerde en uiterst beklemmende wijze aan bod. De donkere kamer van Damokles vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, sigarenhandelaar te Voorschoten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij de verzetsman Dorbeck, die sprekend op hem lijkt op één ding na, dat hij zwart haar heeft terwijl Osewoudt blond is, en die hem opdrachten geeft die hij gewillig uitvoert. Naar aanleiding van zijn daden wordt Osewoudt gevangen genomen, komt weer vrij, pleegt een moord, nog een moord.Na de bezetting lijkt alles zich tegen hem te keren en wordt hij gekwalificeerd als landverrader. Zich beroepen op Dorbeck blijkt onmogelijk: er is geen enkel spoor dat leidt tot deze man. Het enige dat Osewoudt heeft om de wereld Dorbecks bestaan te bewijzen is een camera met een foto van Dorbeck erin, maar ook die foto blijkt uiteindelijk niet te bestaan.Bestaat Dorbeck echt of heeft Osewoudt hem verzonnen? Is hij Osewoudts superego? In hoeverre is Osewoudt zelf verantwoordelijk voor zijn daden? Wie ben je als iedereen je ziet als een verrader en een leugenaar, bestaat er wel zoiets als waarheid en werkelijkheid? Om dergelijke vragen gaat het in dit huiveringwekkende boek, dat uitgroeide tot Hermans' meest gelezen en bejubelde roman.De tekst is conform de zo door Hermans gewenste 'Ausgabe letzter hand' - versie zoals verschenen in diens Volledige werken.


De linkerfoto is Turfsingel 3a. Bij de openstaande deur rechts staat links huisnummer 3 en rechts staat 3a. Bij de bruine deur links horen de huisnummers 5 en 5a. De rechterfoto is Spilsluizen 17a, de woning waar Hermans tot 1967 heeft gewoond. Op de eerste verdieping was zijn werkkamer waar hij zijn meesterwerken 'De donkere kamer van Damocles' en 'Nooit meer slapen' schreef. De deur waar je recht tegenaan loopt als je het trapje oploopt is Spilsluizen nz 17. De deur rechts hoort bij Spilsluizen nz 17a. Rechts van de woning is een doorgang met een deur. Hier wilde Hermans altijd zijn fiets stallen, maar dat mocht niet van de huisbaas. Hierover kregen ze ruzie.


2006: Dubbelspel (Frank Martinus Arion) 2007: De gelukkige klas (Theo Thijssen) 2008: Twee vrouwen (Harry Mulisch) 2009: Oeroeg (Hella Haasse) 2010: De grote zaal (Jacoba van Velde) 2011: Het leven is vurrukkulluk (Remco Campert) 2012: De donkere kamer van Damokles (Willem Frederik Hermans) 2013: Erik of het klein insectenboek (Godfried Bomans) 2014: Een vlucht regenwulpen (Maarten 't Hart) 2ff7e9595c


0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page